Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας




 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦ .Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                
Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ   ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                         

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ο σχολικός κανονισμός αποτελεί ένα σύνολο όρων και κανόνων, που συντάσσεται ύστερα από διάλογο , έχει την γενική αποδοχή και  αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιείται  ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου προάγοντας σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, ανοχής και αναγνώρισης ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές. Η μορφή και η διατύπωσή του δεν έχει στατικό χαρακτήρα, δεν έχει την μορφή ενός απλού καθηκοντολογίου αλλά συνδέεται δυναμικά με το περιβάλλον και την εποχή, ενσωματώνοντας όχι μόνο την οργανωτική άποψη της σχολικής πειθαρχίας αλλά και την παιδαγωγική.

1.                 Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.
  Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να δημιουργούν και να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ήρεμου , ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο.
  Στις σχέσεις μας να προωθούμε τον διάλογο και όχι την αντιδικία.

2.                 Οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο 5΄ πριν το χτύπημα του κουδουνιού και οφείλουν να είναι όλοι παρόντες στη πρωινή  συγκέντρωση , είτε έχουν θεωρία είτε εργαστήρια.
Οι εφημερεύοντες καθηγητές φροντίζουν για την πρωινή συγκέντρωση των μαθητών και είναι   υπεύθυνοι για την εφημερία τους στα διαλείμματα του ωρολογίου προγράμματος.
3.                 Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους του Σχολείου. «ΠΡΟΣΟΧΗ! Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία!»Ν 3730/ ΦΕΚ262/23-12-2008 και Υπουργική Απόφαση  76017 ΦΕΚ 1001/1-8-2002
4.                 Κατά τη διάρκεια του μαθήματος  και των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών συσκευών στους χώρους της σχολικής μονάδας ΕΓΚ.100553 /Γ2/4-9-2012.
5.                 Η καθαριότητα και η διατήρηση σε καλή κατάσταση των σχολικών χώρων αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του Σχολείου και είναι ευθύνη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
6.                 Δεν επιτρέπεται το γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους, καθώς και η διακίνηση διαφόρων ανακοινώσεων και εντύπων από μαθητές ή από εξωσχολικούς χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας. Τα προεδρεία των μαθητικών κοινοτήτων τοποθετούν τις ανακοινώσεις  που αφορούν τους μαθητές στην ειδική πινακίδα των μαθητικών κοινοτήτων που βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία της σχολικής μονάδας.
7.                 Ο κηδεμόνας του μαθητή ή ο ίδιος όταν είναι ενήλικος έρχεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στο Σχολείο για να πληροφορηθεί υπεύθυνα για τις απουσίες και την πρόοδο του μαθητή. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των τμημάτων καταγράφουν και ενημερώνουν υπεύθυνα τους κηδεμόνες ή στην περίπτωση ενηλίκων μαθητών τους ίδιους για τις πραγματοποιηθείσες απουσίες.
8.                 Για την τακτική ή μη φοίτηση των μαθητών την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους ή οι ίδιοι εφόσον είναι ενήλικες. Η Διεύθυνση του Σχολείου ειδοποιεί τον κηδεμόνα ή τον ίδιο τον μαθητή σε περίπτωση που είναι ενήλικος με επιστολή στην περίπτωση που ο μαθητής απουσιάζει συστηματικά και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση αυθαίρετης απουσίας από οποιαδήποτε διδακτική ώρα.
9.                 Σε περίπτωση ασθενείας του μαθητή μέχρι 2 ημέρες ή απουσίας 2 ημερών για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, οφείλει ο κηδεμόνας ή ο ίδιος όταν είναι ενήλικος μέσα σε δέκα (10) ημέρες να έρθει αυτοπροσώπως στο Σχολείο και να συμπληρώσει ενυπόγραφα στη Γραμματεία του Σχολείου σημείωμα για τη δικαιολόγηση της απουσίας. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να δικαιολογηθούν  απουσίες το πολύ 10 ημερών συνολικά για όλο το σχολικό έτος.
10.            Σε περίπτωση ασθένειας του μαθητή πάνω από 2 ημέρες πρέπει ο κηδεμόνας ή ο ίδιος όταν είναι ενήλικος να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ή νοσηλευτικού ιδρύματος ή σχολιατρικής υπηρεσίας για την ασθένεια και τη διάρκειά της, το αργότερο μέχρι 10 ημέρες από την επάνοδο του μαθητή στο Σχολείο. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται στη Γραμματεία του Σχολείου με αίτηση που καταχωρείται στο πρωτόκολλο του Σχολείου.
11.            Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται απουσίες μαθητών όταν πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή ή των Υποδιευθυντών σε ώρες ημερησίου προγράμματος λειτουργίας του Σχολείου, μεμονωμένες ή συνεχείς, όπως και όταν η ομαδική απομάκρυνση μαθητών/τριών από το Σχολείο για οποιονδήποτε λόγο προκαλεί διακοπή του μαθήματος.
12.            Η παρουσία των μαθητών είναι απαραίτητη σε κάθε σχολική εκδήλωση (εκδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολικές εορτές κλπ.). Σε περίπτωση απουσίας του καταχωρούνται όλες οι απουσίες της ημέρας, εκτός αν η Διεύθυνση κρίνει ότι η συμμετοχή του είναι αδύνατη.
13.            Ο Δ/ντής της σχολικής μονάδος δίνει οδηγίες και εντολές οι οποίες απορρέουν όχι μόνο από την νόμιμη εξουσία του όπως προβλέπεται από την εκπαιδευτική νομοθεσία , αλλά και από την παιδαγωγική του ευθύνη προβάλλοντας και ενισχύοντας τους δημοκρατικούς κανόνες οργάνωσης της κοινωνίας του σχολείου . Παρατηρεί , κάνει τις απαραίτητες υποδείξεις , ανακαλεί στην τάξη αυτούς που διαπράττουν παραπτώματα και αν χρειαστεί τους τιμωρεί με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις .
 Η πρόσβαση των μαθητικών συμβουλίων ή μεμονωμένων μαθητών  γίνεται ελεύθερα αλλά με τον      πρέποντα σεβασμό από μέρους τους στα γραφεία της διεύθυνσης του σχολείου. 

 Ο Δ/ΝΤΗΣ                   Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ                     ΤΑ  ΜΕΛΗ
                                         ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ           ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ

  Η ΥΠΔ/ΝΤΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου